Kijkje in Naaiatelier Krul

Wil je even binnen kijken? Hier vind je foto’s van mijn naaiatelier en tips voor jouw eigen naai plekje. Ik heb expres niet opgeruimd, want ik geef graag een eerlijk beeld. Maar als er klanten komen, voor maatwerk of naailes, heb ik de boel in 10 minuten aan kant 😉

 

Sfeer

In mijn atelier heb ik houten tafels en kasten staan. Neutrale kleuren houden de boel wat rustiger voor t oog. Want al die stoffen geven genoeg kleuren! Sommige mensen houden van witte meubels. Of juist een vrolijke kast in je lievelingskleur. Denk bij meubels of je stoffen en fournituren in het zicht of juist afgesloten wilt bewaren. Zoals je ziet heb ik lades en dichte kasten en open planken. En de klosjes garen lekker in het zicht.

 

Tafel en stoel

Om comfortabel te zitten en genoeg ruimte te hebben om patronen te tekenen, te knippen en te naaien is een tafel van bijvoorbeeld 120 cm bij 80 cm prima. Plaats je naaimachine aan de rechterkant, zodat je stof/half voltooide kledingstuk, links kan liggen. Leg je meest gebruikte naaibenodigdheden binnen handbereik. In een mandje of laadje. In mijn atelier geven de stoelen, stof-prullenbak, karretje en een van de lampen de accentkleur aan: turkooise 🙂

 

Machine

Het is handig om je machine op te kunnen bergen, in een kast, op een plank of in een tas. Zo kan je de tafel helemaal leeg maken en heb je meer ruimte voor patroon tekenen. Zet je de machine weg, doe er dan een stofhoes over of gooi er een leuk kleedje op, tegen het stof.

Licht

Wil je ook savonds goed kunnen zien wat je doet? Plaats dan een lichtbron boven of achter je naaimachine. Anders valt er geen licht op je werk, omdat je zelf het licht blokkeerd. Zeker als je kleur op kleur naait, zoals een zwart garen op zwarte stof, heb je goed licht nodig!

Klein maar fijn?

Niet iedereen heeft een kamer vrij om te naaien. Maar je kan van elk hoekje, half kamertje of inbouwkast een naaiplekje maken. Wees creatief en bevestig planken om je stoffen in de hoogte op te bergen. En plaats een ladenkastje voor fournituren en je basics onder je tafeltje. Ik heb in tijden ook mijn atelier gedeeld met babykamer, een stuk woonkamer gebruikt en zelfs op een oppervlak van 2x2m in een houten blokhut mijn atelier gehad. Je vind vele voorbeelden van (kleine) naaiateliers op youtube.

Hoe berg ik mijn stoffen en patronen op? Daarover lees je in de blog: Hoe berg ik mijn stoffen en patronen op?

Eigen werkplek

Elke deelnemer van mijn naailes, krijgt een eigen werkplek. Hier staat je machine klaar, een laadje met de basis (schaartje, tornmesje, stofschaar, kledingstift, spelden, klemmetjes, zoommaatje en meetlint). Om de lockmachine te gebruiken verhuis je naar een andere tafel of de machine verhuist naar jou. Dat ligt eraan hoeveel je deze nodig hebt.

Afvalmanagement

Waar laat je alle draadjes, stukjes stof, restjes patroonpapier of plastic verpakking? Ik heb voor elke categorie een eigen prullenbak, zodat afval scheiden makkelijk wordt. Resten onbruikbare stofjes verzamel ik en gooi verpakt in de kledingcontainer voor verwerking in de textiel- en papierindustrie. Grotere bruikbare stukjes gebruik ik voor kleine projectjes, vulling of ik geef ze weg.

Omdat er zoveel reststof overblijft bij de meeste patronen, ben ik erg geinteresseerd in Zero Waste patronen. Waarbij je zoveel mogelijk van de stof gebruikt en de reststukken bruikbare formaten hebben. Meer hierover in mijn blog: Krul test een boek – Zero Waste Sewing

Kopje thee erbij?

Een kopje thee of koffie bij de les is fijn, een momentje rust terwijl je zo inspannend bezig bent. Zelf let ik er op niet te veel te eten en drinken in mijn atelier. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je wilt geen thee over je stof of patroon. Kruimels of vlekken op je nieuwe kledingstuk zijn ook niet welkom. Tip: kies een vast plekje voor je theekopje of mok, buiten bereik van je naaiwerk. Zo stoot je deze niet zomaar om. Maar niet vergeten, want koude thee… 😉

Tot ziens, in mijn atelier 🙂