Krul test een boek – Naaien met de lockmachine

~ Door Naaiatelier Krul ~

Er zijn vele boeken op de markt om je te helpen met ontwerpen en naaien van kleding. In deze blog lees je mijn mening en ervaring met het boek Naaien met de lockmachine van Julia Hincks.

Heb jij een lockmachine staan, te leen, gekocht of gekregen, maar heb je er nog weinig mee gedaan? Ik snap het, want deze machine is net even anders en iets ingewikkelder dan de naaimachine. Een steuntje in de rug is fijn, wie weet is dit boek wat voor jou.

De voorkant

Voor wie is dit boek bedoeld?

Naaien met de lockmachine (oorspronkelijke titel: The serger’s technique bible) is mijns inziens bedoeld voor beginners. Het begint bij de basis, de anatomie van de lockmachine. Hoe heten alle onderdelen? Transporteur, mesje, draadgeleider… Natuurlijk is elke machine net anders, maar ook met deze uitleg kom je een heel eind. Tip: lees ook altijd het instrucieboekje van je eigen machine door! Of leg het ernaast om te vergelijken.

Het boek neemt je mee met een van de lastigste dingen van de lockmachine, het INRIJGEN. Want het is niet 1 draad door een naald, maar 4 verschillende draden door een verschillend inrijgsysteem. Komt wel goed hoor, de meeste nieuwere machines gebruiken kleurcodes om het makkelijker te maken. Het boek raadt aan om in te rijgen met 4 verschillende kleuren, zodat je ontdekt hoe elke draad loopt en waar je deze terugvind in het gelockte resultaat. Dat is erg handig bij het vinden van een fout; aha, het is de blauwe!

Aan de slag

Wat vind ik van de inhoud?

Ik vind het boek logisch opgebouwd. Met de basiskennis eerst, dan de technieken en vervolgens snelle projecten om te oefenen. Het boek is uitgebreid, er staan ook hulpstukjes in, waarmee je zelfs kraaltjes of biaisband met de lockmachine op je kleding kan bevestigen.

Duidelijke kleurenfoto’s

Het boek is niet zo dik, maar er zit genoeg informatie in. Een makkelijk boekje om erbij te pakken als je bijvoorbeeld je steken niet netjes krijgt.

Het risico van kleurenfoto’s en modellen, is dat stof en mode tijdsgevoelig zijn. Het boek is vrij recent, 2014 geschreven, 2016 vertaald, maar de dame die een van de snelle projecten draagt lijkt wel uit de jaren?? te komen. Prik daar doorheen, want je maakt gewoon je eigen stijl en gebruikt de stoffen die jij leuk vind. Ongeacht welke kleuren een model in een boek of zelfmaakmodetijdschrift draagt. Mode maak je zelf 🙂

Uitleg extra accesoires

Heeft dit boek mij geholpen? Of wat doe ik er mee?

Bij het kopen van mijn Juki lockmachine, heb ik meteen dit instructieboek gekocht bij de naaimachine winkel. Ik wilde een naslagwerk en niet overal voor op Youtube hoeven kijken. Het bleek een goeie aanschaf, want ik heb de basis echt met dit boekje geleerd. Maar belangrijker nog, gewoon beginnen en een lapje onder de machine doen. Ontdekken wat er gebeurt als je stof te strak vasthoudt (spoiler, dan gaat je stof door de gelockte rand golven) of te los vasthoud (dan ga je scheef!)

Ik gebruik mijn lockmachine voor het afwerken van rafelige patroondelen, zoals geweven stoffen of losse gebreide stoffen. Het naaien van makkelijke zakjes en tasjes (daarna afmaken met de naaimachine). Ik gebruik de lockmachine VEEL voor tricot en rekkende stoffen. Denk aan joggingsbroeken, t-shirts, jurken, een makkelijke rok. En het aanzetten van rekkende boorden, bij de pols, hals, heup of enkels.

De achterkant

Conclusie!

Dit basisboekje raad ik zeker aan voor beginners met een lockmachine. Maar ook voor mensen die hun machine al een jaartje gebruiken en willen uitbereiden qua functies of technieken. Betaalbaar en handzaam, handig naslagwerk bij ‘troubleshooting’ (wat gaat er mis en hoe los ik het op?). En een goeie uitbereiding op de handleiding van je machine.

Groeten,

Ineke

PS. Krijg je jouw machine niet aan de praat (ouder model, lang niet gebruikt of verkeerde knoppen gedraaid), ga dan even langs bij een naaimachine reparatie winkel of een naaimachine dealer. Ze kijken ‘m graag voor je na en daarna loopt tie weer als een trein!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *