Wat is Zero Waste Naaien?

Letterlijk betekent zero waste ‘geen afval‘. Het doel van zero waste naaien is om geen, of zo min mogelijk, reststof te maken.

Wist je dat je bij het knippen van je patroondelen uit de stof, je 15-40% van de stof overhoud als rest? Veel van deze stukken zijn in rare vormen of snippers. Het is moeilijk hier nog meer van te maken. Natuurlijk kan je deze restjes upcyclen tot leuke producten. Maar kan je ook ontwerpen, knippen en naaien zonder reststof?! Jazeker!

In de afgelopen 2 jaar heb ik verschillende patronen uitgeprobeerd, waarbij je weinig tot geen stofrest over houdt na het knippen en naaien. Zero (Nul) of Low (Weinig) waste (afval). Maar al deze instructies en patronen waren in het Engels of Duits. Ik wil mijn passie voor duurzaam naaien graag delen in het Nederlands, zodat deze kennis van naaitechnieken ook voor jou goed te begrijpen is.

Volg naailes bij mij, Naaiatelier Krul in Nijmegen Lent, of lees er meer over in mijn blogs!

Ben je een student in het mode vak gebied en wil je meer leren over Zero Waste Naaien of hierop afstuderen? Neem contact met mij op.

Knippen zonder restjes

Een rok zonder reststof

Boeken met patronen

Lees mijn blogs:

Zero waste naaien – in het klein uitproberen

In deze blog laat ik zien, hoe je zero waste naaien kunt uitproberen in het klein; op een pop. Zo zie je meteen hoe een kledingstuk eruit komt te zien, maar gebruik je maar klein lapje stof. Kijk je mee? ~Door Naaiatelier Krul~ Het…

Zero Waste sewing pionier Nederland

In deze blog vertel ik meer over mijn passie voor Zero Waste sewing - naaien zonder rest stof. Graag breng ik dit onder de aandacht voor het Nederlandse publiek! Samen maken we de wereld duurzamer. ~Door Naaiatelier Krul~ In de afgelopen…

Zero Waste technieken – Teken direct op stof

In deze blog leg ik je een van de ontwerptechnieken uit om Zero Waste te naaien. Ik laat je voorbeelden zien van direct op stof tekenen. Samen maken we de wereld duurzamer. ~Door Naaiatelier Krul~ Het ontwerpen en naaien van kleding zonder…

Zero Waste technieken – Patroon Puzzelen

In deze blog leg ik je een van de ontwerptechnieken uit om Zero Waste te naaien. Ik laat je voorbeelden zien van Patroon Puzzelen. Leer zelf patronen aanpassen tot Zero Waste! ~Door Naaiatelier Krul~ Het ontwerpen en naaien van kleding zonder…

Zero Waste technieken – Stof Draperen

In deze blog leg ik je een van de ontwerptechnieken uit om Zero Waste te naaien. Ik laat je voorbeelden zien van Stof Draperen. Duurzaam naaien is voor iedereen. ~Door Naaiatelier Krul~ Het ontwerpen en naaien van kleding zonder restjes…

Zero Waste Naaien – Waarom zonder restjes?

In deze blog leg ik je uit waarom je Zero Waste zou willen naaien. Met informatie en voorbeelden om je te inspireren. Samen maken we de wereld duurzamer. ~Door Naaiatelier Krul~ Zero waste naaien is dus naaien zonder restjes. Er is…