Zero Waste sewing pionier Nederland
In deze blog vertel ik meer over mijn passie voor Zero Waste sewing – naaien zonder rest stof. Graag breng ik dit onder de aandacht voor het Nederlandse publiek! Samen maken we de wereld duurzamer.
~Door Naaiatelier Krul~
In de afgelopen 2 jaar heb ik verschillende patronen uitgeprobeerd, waarbij je weinig tot geen stofrest over houdt na het knippen en naaien. Zero (Nul) of Low (Weinig) waste (afval). Maar al deze instructies en patronen waren in het Engels of Duits. Ik wil mijn passie voor duurzaam naaien graag delen in het Nederlands, zodat deze kennis van naaitechnieken ook voor jou goed te begrijpen is. Pionieren dus 😉
Is Zero Waste naaien nieuw?
Naaien zonder restjes is zo oud als de mensheid, want vroeger was stof of leer te kostbaar om te verspillen bij het maken van kleding. Maar stof en kleding is al jaren goedkoop geworden en helaas van steeds slechtere kwaliteit. Fast fashion noemen we dat; snel gemaakte kleding van goedkope kwaliteit. Bedoelt om kort te dragen en weg te gooien.
Maar veel mensen vinden dat verspilling van grondstoffen en milieu. Tijd voor verandering en terug naar mooie kleding die duurzaam gemaakt is. En waar je lang plezier van kunt hebben.
Is Zero Waste naaien hip/cool/on trend?
Je hebt Zero Waste kleding die er artistiek en bijzonder uitziet; asymmetrische jurken en grote jassen met bijzondere details. Je hebt Zero Waste kleding die er precies uitziet zoals je gewend was; een broek, een trui, een t-shirt. Als ontwerpers of studenten van mode scholen gaan experimenteren met nieuwe ideeën om kleding anders te knippen en naaien, komen daar interessante variaties uit. Sommige ideeën zijn toe te passen op grote schaal in de kledingindustrie, andere ideeën worden uitgewerkt tot patronen om thuis te naaien.
Ik sta te kijken van de creativiteit van patroonmakers, als je out of the box gaat denken. Voor mij is Zero Waste naaien een leuke puzzel om op te lossen, een uitdaging om aan te gaan. Hoe kan ik een trui voor mijn zoontje naaien, zonder restjes? Hoe kan ik mijn favoriete rokje namaken, zonder restjes? Ik ben bereid om te leren, experimenteren en ontdekken hoe ik vanaf ontwerp tot eindproduct zuinig met mijn stof om te gaan. En het leuke eindresultaat met trots te dragen.
Meer lezen over Zero Waste naaien? Klik hier.
De boeken op de foto:
- Zero Waste fashion design – Timo Rissanen en Holly Mcquillan
- Zero Waste Sewing – Elizabeth M Haywood
- Zero Waste nahen – Stefanie Kroth
Groeten,
Ineke
Ps. PS. Wil je aan de slag met Zero Waste kleding maken op naailes of leren upcyclen? Volg naailes bij Naaiatelier Krul
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!